Monet muistavat 2000-luvun alussa Suomessakin suurta suosiota saavuttaneet Crest-valkaisuliuskat. Mihin ne katosivat yhtäkkiä Suomen markkinoilta? Voiko Crest Whitestript -liuskoja vielä tilata jostain?

Mitä Crest Whitestrips -valkaisuliuskat ovat

Amerikkalaisen Procter & Gamblen Crest Whitestrips -valkaisuliuskat tulivat markkinoille vuonna 2001. Ne ovat suoraan hampaiden päälle asetettavat muoviliuskat, jotka sisältävät aktiivista valkaisugeeliä. 2000-luvulla Crest Whitestrips -liuskoja pidettiin tehokkaimpana valkaisuliuskana kellastuneiden ja värjäytyneiden hampaiden valkaisumuotona liuskamaisessa muodossa.

Vuonna 2010 Procter & Gamble toi markkinoille Crest Whitestripd 3D -sarjan. Uuden ”Advanced Seal” -teknologian ansiosta liuskat olivat liukumattomia ja pidempiä, mikä tarkoitti entistä leveämpää valkoista hymyä. Crest Whitestrips 3D-sarjaan kuuluvat myös 3D Advance Vivid- ja 3D Professional Effects Whitestrips -tuotteet.

Yhdysvalloissa hammaslääkärit kauppaavat ilmeisesti edelleen Supreme-liuskoja, jotka ovat tehokkaampia kuin vähittäismyynnissä olevat valkaisuliuskat.

Crest Whitestrips -valkaisuliuskojen sivuvaikutuksia ovat ikenien ärsytys ja valkoiset täplät hampaissa. Tuotteen vaikuttava aine on vetyperoksidi. Lisäksi ne sisältävät vettä, glyseriiniä, karbomeeriä 956 ja natriumsakariinia.

Mihin Crest Whitestrips -liuskat katosivat?

Vuonna 2012 Crest Whitestrips -valkaisuliuskat katosivat Euroopan markkinoilta, koska vuonna 2009 Euroopan parlamentin ja neuvoston antama asetus (EY) N:o 1223/2009 määräsi, että CE-merkinnän piiriin kuulumattomat, vapaasti myytävät kosmeettiset suuhygieniatuotteet saavat sisältää korkeintaan 0,1 % vetyperoksidia läsnäolevana tai muista yhdisteistä vapautuneena.

Asetuksen perusteella monien terveydelle haitalliseksi luettavien vetyperoksidia sisältävien valkaisutuotteiden myynti Euroopan Unionin talousalueella päättyi, mukaan lukien jopa 14-prosenttista vetyperoksidia sisältäneet Crest Whitestrips -liuskat.

Crest Whitestrips -valkaisuliuskoja näytetään myytävän edelleen jopa suomenkielisissä verkkokaupoissa, joiden toimitusehdoissa tosin todetaan, että tuotteet toimitetaan ETA-alueen ulkopuolelta, usein Yhdysvalloista tai Kiinasta.

Sen lisäksi, että vetyperoksidia sisältävien valkaisutuotteiden käyttö voi olla terveydelle haitallista, voi EU:ssa kiellettyjen tuotteiden tilaaminen ETA:n ulkopuolelta olla myös rajoitettua tai kokonaan kiellettyä.

Vältä Crest Whitestrips -tuotteita

Kuten todettua, Crest Whitestrips -valkaisuliuskat sisältävät terveydelle haitalliseksi luettavaa vetyperoksidia.

Suosittelemme välttämään vetyperoksidia sisältävien tuotteiden käyttämistä hampaiden valkaisuun.

Löydät turvalliseksi luokiteltuja hampaiden valkaisutuotteita etusivultamme.