Tupakointi on yleinen tapa, joka heikentää yleisterveyttä, mutta joka vaikuttaa myös hampaiden terveyteen. Tupakansavun haitalliset kemikaalit värjäävär hampaita, aiheuttavat iensairauksia ja hampaiden menetykyksiä sekä aiheuttavat suusyöpää.

Riskien vuoksi on erittäin tärkeää ymmärtää tupakoinnin haitalliset vaikutukset hampaiden terveydelle, sekä ryhtyä toimiin ongelmien ehkäisemiseksi.

Tässä blogijutussa käsittelemme tupakoinnin vaikutuksia hampaiden terveyteen sekä ongelmien ehkäisyä ja hoitomuotoja. Lisäksi kerromme, mitä etuja tupakoinnin lopettamisella on ja miten se parantaa hampaiden terveyttä.

Miten tupakointi vaikuttaa hampaisiin?

Ensinnäkin, tupakointi värjää hampaita. Tupakansavun sisältämät nikotiini ja terva jättävät hampaisiin rumia tahroja, joiden väri voi vaihdelle kellertävästä ruskeaan.

Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö voivat aiheuttaa tupakansavun aiheuttamaa värjäytymistä, mutta ainoa tapa estää se kokonaan on lopettaa tupakointi.

Tupakointi lisää iensairauksien, tulehdusten, verenvuodon ja hampaiden menetyksen riskiä. Tupakansavun sisältämät kemikaalit voivat heikentää immuunijärjestelmää, mikä johtaa kehon alentuneeseen kykyyn torjua tulehduksia.

Tupakoitsijoilla on myös suurempi riski sairastua parodontiittiin – vakavaan iensairauteen, joka vahingoittaa hampaita tukevia luita ja kudoksia.

Tupakointi on merkittävä riskitekijä suusyövälle, joka on kielessä ja kurkussa esiintyvä syöpä. Tupakansavun kemikaalit voivat vahingoittaa suun ja kurkun DNA:ta, mikä johtaa epänormaaliin solujen kasvuun ja syövän kehittymiseen.

Tupakoitsijoilla on noin kuusi kertaa suurempi todennäköisyys sairastua suusyöpään kuin tupakoimattomilla ja riski kasvaa tupakoinnin keston ja intensiteetin myötä.

Mies tupakka suussa selvästi värjätytyneiden tai keltaisten hampaiden välissä.

Tupakointiin liittyvien hammasongelmien ehkäisy ja hoito

Hampaiden värjäytymisen estämiseksi paras keino on lopettaa tupakointi. Mikäli lopettaminen ei ole vaihtoehto, on olemassa muutamia strategioita, joilla hampaiden värjäytymistä voidaan ehkäistä:

 • Säännöllinen hampaiden harjaaminen aamuin illoin
 • Hammaslangan säännöllinen käyttö
 • Ammattimaiset hampaiden valkaisuhoidot
 • Hampaiden kotivalkaisu

Tupakoinnin aiheuttamien iensairauksien ja hampaiden menetyksen hoitovaihtoehdot riippuvat ongelman vakavuudesta. Lieviä iensairauksia voidaan hoitaa parantamalla suuhygieniaa, kun taas vaikea tapaukset voivat vaatia hampaiden syväpuhdistusta tai leikkausta. Hampaiden menetyksen yhteydessä voidaan suositella hammasimplantteja tai -proteeseja.

Säännölliset hammastarkastukset ovat erittäin tärkeitä suusyövän seulonnassa ja varhaisessa havaitsemisessa. Hammaslääkärit voivat havaita suussa, kielessä tai kurkussa esiintyviä poikkeavuuksia ja lähettää potilaan tarvittaessa lisätutkimuksiin. Tupakoitsijoille on erityisen tärkeää käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa ja osallistua seulontoihin.

Tupakoinnin lopettamisen edut hampaiden ja suunterveyden kannalta

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen jo muutamassa päivässä keho alkaa korjaantua ja suunterveyden kannalta olennaisia muutoksia tapahtuu jo viikossa.

Tupakoinnin lopettamisella on monia etuja hampaiden ja suun kannalta:

 • Vähentynyt riski hampaiden tahriintumiselle ja värjääntymiselle
 • Paremman hajuinen hengitys ja makuaisti
 • Vähenentynyt iensairauksien ja hampaiden menetyksen riski
 • Pienempi riski sairastua suusyöpään
 • Parantunut suun yleisterveys

Miten hampaiden ja suun terveys paranee, kun lopetat tupakoinnin:

 • 24 tunnin sisällä verenpaine ja syke alkavat laskea, mikä parantaa yleistä sydän- ja verisuoniterveyttä, mukaan lukien ikenien verenkierto.
 • 48 tunnin sisällä nikotiini- ja hiilimonoksiditasot kehossa laskevat, mikä johtaa happipitoisuuuden kasvuun ja verenkierron paranemiseen.
 • Viikon sisällä maku- ja hajureseptorit alkavat palautua ja pahanhajuinen hengitys helpottaa.
 • 2-3 viikossa ikenien kunto alkaa kohentua ja ikenien verenvuoto loppuu.
 • 1-3 kuukaudessa hampaiden tahrat haalistuvat ja yleinen suunterveys paranee.
 • 12 kuukaudessa riski sairastua iensairauksiin ja hampaiden menetykseen pienenee merkittävästi.
 • 5-10 vuodessa riski sairastua suusyöpään pienenee merkittävästi.

Yhteenveto

Tupakoinnilla on merkittäviä seurauksia hampaiden terveydelle, kuten hampaiden värjäytyminen, iensairaudet, pahanhajuinen hengitys ja suusyöpä. Luonnollisesti tehokkain tapa ehkäistä tupakoinnin aiheuttamia ongelmia suunterveydelle on lopettaa tupakointi.

Tupakoinnin lopettamisen lisäksi asianmukaisen suuhygienian, kuten hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä ja hammaslangan käyttö, sekä säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä suunterveyttä edistäviä toimia, johon jokainen voi ryhtyä.