Haluatko juoda jotain, joka tarjoaa terveyshyötyjä suullesi? Nauti kuppi vihreää teetä!

Koko kehosi terveys riippuu siitä, mitä syöt ja juot – ja tämä pätee erityisesti suuhusi. Suunterveyden ja ravinnon välillä on vahva yhteys, joten varmista, että käytät ruokia ja juomia, jotka edistävät suun terveyttä.

Yksi monista suuterveydelle hyvistä tuotteista on matcha vihreä tee. Vaikka olet ehkä kuullut, että tee voi vahingoittaa hampaitasi monet tutkimukset viittavat siihen, että vihreä tee on hyväksi hampaille.

Onko vihreä tee hyväksi hampaille? Ehdottomasti. Vihreä tee taistelee reikiintymistä aiheuttavia bakteereja vastaan, ravitsee ikeniä, vähentää tulehduksia ja voi remineralisoida heikkoa kiillettä.

On tärkeää muistaa, että tee, mukaan lukien vihreä tee, voi värjätä hampaita jos juot sitä liian usein, mutta et harjaa hampaitasi kunnolla.

Tässä jutussa käsittelememme vihreän teen ja hampaiden terveyden välistä yhteyttä, sekä sitä, miten vihreän teen juominen voi johtaa terveempään suun mikrobiomiin ja ehkäistä iensairauksia, hampaiden reikiintymistä, pahanhajuista hengitystä ja jopa suusyöpää.

Vihreä tee ja matcha

Vihreällä teellä on pitkä historia lääkekäytössä kiinalaisessa ja japanilaisessa kulttuurissa, joten ei ole yllätys, että tällä luonnollisella ainesosalla on myös lukemattomia terveyshyötyjä. Yksi parhaista vihreän teen muodoista on matcha, japanilainen hienoksi jauhettu tee, joka on aluksi vihreää ja muuttuu vanhetessaan ruskeaksi.

Kaikki tee on peräisin Camellia sinensis -kasvista – myös vihreä tee ja matcha. Kun teelehdet on korjattu ja kuivattu, ne voidaan jauhaa matchaksi, hienoksi jauheeksi, joka on helppo liuottaa veteen, maitoon tai muihin juomiin.

Matcha sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C- ja K-vitamiinia, katekiineja, kuten EGCG-katekiini, sekä piristäviä alkaloideja kofeiinia, teobromiinia, teoteofylliiniä sekä L-teaniinia.

Matcha-teen makua dominoivat sen aminohapot. Korkealaatuisimmilla matcha-laaduilla on intensiivisempi makeus ja syvempi maku kuin myöhemmin korjatuillla tavallisilla teelaaduilla.

Miten löytää paras vihreä tee suun terveydelle? Puhdas, luomu matcha-jauhe ilman makeutusaineita tai lisäaineita on paras muoto saada vihreän teen hyödyt suuterveydelle.

Varmista, että juot laadukasta vihreää teetä hyvämaineisista lähteistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että huonot käsittelyolosuhteet voivat heikentää teen laatua ja antioksidanttisia vaikutuksia.

Tilaa Matcha-tuotteet Ruohonjuuresta.

Ientulehduksessa ikenet muuttuvat punaiseksi.

Ikenien terveys

Yksi vihreän teen eduista on, että se vähentää tulehduksia. Se on erityisen arvokasta ikenille, koska iensairaukset ovat niin yleisiä ja vaikuttavat useisiin muihin sairauksiin koko kehossa.

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että vihreä tee -uutetta sisältävä purukumi voi tehokkaasti vähentää ientulehduksiin liittyvän sytokiinin, interleukiini-1-betan, tasoja. Vihreän teen sisältämät polyfenolit neutraloivat suuvaurioita, mukaan lukien ikenien ärsytystä aiheuttavia, vapaita radikaaleja.

Ientulehduksen lisäksi vihreä tee voi olla hyödyllinen parodontiinia vastaan. Tutkimuksessa havaittiin, että vihreä tee estää P.gingivalis-bakteerin kasvua ja toimintaa, mikä ehkäisee parodontiittia, hampaiden kiinnityskudosten sairautta.

Joten jos haluat terveet ikenet, anna mennä ja jatka vihreän teen juomista!

Hampaiden reikiintyminen

Vihreällä teellä on myös suoria etuja hampaille. Tiettyjen tutkimusten mukaan säännöllinen teen juominen voi vähentää karieksen kehittymistä ja leviämistä. Miten vihreä tee estää reikiintymistä? Se estää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua.

Voiko vihreä tee vahingoittaa hammaskiillettä? Ei, sillä happamattoman matcha-vihreän teen juomisen on osoitettu suojaavan hampaita eroosiolta ja hankaukselta huuhtomalla pois kariesta aiheuttavia happoja. Tulokset ovat samankaltaisia kuin fluoripitoisella suuvedellä.

Voiko vihreä tee ehkäistä reikiintymistä? Kyllä, mikäli on uskominen vuonna 2021 julkaistua tutkimusta, jonka mukaan vihreä tee voi remineralisoida kiillettä ja hammasluuta.

Yleinen väärinkäsitys on, että vihreä tee herkistää hampaita. Kipu, jota saatat tuntea juodessasi vihreää teetä, ei johdu teestä, vaan sen lämpötilasta. Kulunut kiille paljastaa hammasluun ja hermot, jotka ovat arkoja kuumalle.

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi voi johtua epätasapainoisesta suun mikrobiomista. Paras tapa hoitaa pahanhajuista hengitystä on nauttia mikrobiomia tasapainottavia ruoka-aineita.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee on tehokas tapa torjua halitoosia. Esimerkiksi vuonna 2015 julkaistussa tukimuksessa todettiin, että vihreän teen uutteen polyfenolit estivät pahanhajuista hengitystä aiheuttavien bakteeirn, kuten S.moorein, kasvua.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että vihreää teeuutetta sisältävät suuvedet ehkäisevät paitsi halitoosia, myös plakin muodostumista.

Suusyövät

Koska tutkijat ovat paljastaneet korrelaation tulehduksen ja syövän välillä, ei ole yllätys, että vihreän teen anti-inflammatoriset (tulehdusta ehkäisevät) ominaisuudet voivat vähentää myös suusyövän riskiä. Lisäksi vihreän teen sisältämät polyfenolit voivat hillitä syöpää aiheuttavia entsyymejä ei pelkästään suussa, vaan myös ruokatorvessa ja mahassa.

Vihreä tee sisältää runsaasti katekiini epigallokate-3-gallaattia (EGCG), minkä läsnäolo kehossa voi auttaa hoitamaan erilaisia sairauksia. Epidemiologiset tutkimukset viittavat sen ehkäisevän mahdollisesti rinta- ja eturauhassyöpiä.

Tilaa Matcha-tuotteet Ruohonjuuresta.